Шефът на Ал Джазира загуби семейството си, предават норвежките медии. Докато

...
Шефът на Ал Джазира загуби семейството си, предават норвежките медии. Докато
Коментари Харесай

Сърцераздирателно: Шефът на Ал Джазира загуби семейството си в безопасната зона

Шефът на " Ал Джазира " загуби фамилията си, предават норвежките медии.  

Докато фамилията бяга на юг, Уаел Дахду остава да рапортува за войната. Тогава брачната половинка и децата му биват убити при въздушен удар.

Облечен с бронежилетка, на която написа " преса " с огромни букви, той повдига окървавеното тяло на седемгодишната си щерка Шам.

Снимки от болничното заведение пък демонстрират безжизнения наследник, който лежи на пода, полуобвит в бял чаршаф. Лицето му е подуто, зачервено от кръв. Съобщава се, че Махмуд (15) е мечтаел да стане публицист.

В сряда вечерта израелски въздушен удар умъртви съвсем цялото семейство на Уаел Дахдух – шеф на бюрото на " Ал Джазира "  в Ивицата Газа.

Няколко членове на фамилията му към момента са под руините.

Съобщава се, че други 21 души са били убити при нападението, по информация от палестинските здравни служби.

В болничното заведение в Дейр ел Балах Дахдух са били телата на жена му, сина му и щерка му, както и един от внуците му, Адам, на 18 месеца, който също е погубен.

Тази заран околните му са били заровени. Твърди се, че някои са оживели, в това число един от внуците на Дахдух.

Израелският въздушен удар по бежанския лагер Нусейрат е разрушил къщата, в която е живеело фамилията. За нападението оповестиха редица интернационалните медии и осведомителни организации.

Това е мястото, където фамилията е избягало, когато Израел изиска от 1,1 милиона палестинци да се изтеглят на юг предходната седмица.

" Това е " безвредната " зона, която Окупационна армия говори за това ", сподели Дахдуд пред кореспонденти на излизане от болничното заведение в сряда вечер.

Самият той се опълчи на заповедта за евакуация на Израел – и остана в град Газа, с цел да рапортува за дъжда от бомби.

" Очевидно е какво се случи. Това са целенасочени офанзиви против деца, дами и цивилни ", сподели Дахдух пред болничното заведение, съгласно " Ал Джазира ".

" В Газа няма безвредни места ", твърди още той.

През последните дни офанзивите на Израел се ускориха, в това число против южните елементи на анклава.

Няколко от убитите са цивилни, които са потърсили леговище тук по искане на Израел – и са претърпели същата орис като фамилията на Дахдух. " Сърцераздирателно е да докладваш за фамилията на Уаел и да видиш какъв брой е унищожен ", съобщи журналистът от " Ал Джазира " Юмна Елсайед.

Тя разказва шефа на бюрото като " огромен брат ", който остана в град Газа " макар всички закани и предизвестия ".

" Той сподели: " Трябва да съм тук, с цел да рапортувам за хората, които са бомбардирани всеки ден ". Той не се отхвърли от тях, не искаше да си тръгне ", споделя журналистката.

" Ал Джазира " публикува и видео интервю с Дахду след погребението на фамилията в четвъртък сутринта.

" Няма подозрение: това не ме стопира да извършвам отговорностите си, без значение от цената. Гласът ми към момента ще споделя истината ", сподели той.

Каналът осъжда нападението и показва огромна угриженост за сигурността на публицистите в Ивицата Газа. " Ние държим израелските управляващи виновни ", се споделя в изявление на канала.

Най-малко 24 журналисти са били убити от началото на войната, според Комитет за отбрана на публицистите (CPJ), пишат още норвежките медии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР